Skip to content

Оферта за Издателство "Архимед"

Общ преглед

Защо нова тема за сайтовете?

Идеята ми за нов дизайн се породи поради няколко причини, излизането на много по-добра тема на пазара – Divi, тя е с доживотен лиценз, позволява постоянни подобрения и обновявания. При наличие на бъгове в кода, те се отстраняват от производителя, постоянно обновяват и следват добрите практики препоръчани от Google. Това е една от най-добрите теми за WordPress в момента. Предимствата пред настоящата тема”Jupiter X” са доста, но най-важната е че, сайта ще стане с поне до 30% по-бърз и има повечe опции. Друга причина са различните шрифтове които се получиха при правенето на българския и американския сайт (при кирилица и латиница трябваше да използвам различни шрифтове защото единя не поддържаше кирилицата.) Получих отзиви, че текущия дизайн не е модерен и трябва да се оправи, затова в следващите редове съм написал какво и защо трябва да се смени. Подобряване на брандирането защото то е основата, върху която се изграждат всички маркетингови усилия, и играе важна роля в формирането на начина, по който бизнесът е възприет от клиентите.
Силното брандиране може да доведе до повишаване на узнаваемостта, усъвършенстване на потребителския опит, укрепване на връзките с клиентите, постигане на конкурентно предимство и много други ползи. Смятам, че новия дизайн, тема и подобрен код ще усилят сайтовете пред Google, а новия дизайн ще подчертае връзката между 4-те налични сайта което ще помогне на разпознваемостта и модернизацията на сайтовете.

Нова 3D версия за PDF учебниците

Новата версия за PDF която намерих е доста по-добра от сегашната поради няколко причини:

1. По-бързо зареждане на учебника. С този плъгин учебниците са направени така, че да се зарежда на потребителя само страницата която чете, това означава, че потребителя изчаква да се зараде само страницата която иска, а не целия учебник . В момента се зарежда целия файл за да се отвори само 1 страница.

2. Интерактивна 3D визия, която показва учебника като отворена книга, прелистване със звук наподобяващ истинска физическа книга. Прелиствене до конкретно търсена страница или достигане до целева страница чрез натискане на линк от съдържанеито на пдф-а.

3. По-добра четимост с възможност за увеличаване на шрифта

4. По-добра навигация, активни линкове, добавяне на видеа в PDF учебниците

 

 

Работа по нов дизайн – конкретни примерни какво смятам, че трябва да се промени:

Линк към примерения нов дизайн: 

ТУК 

1.      Стандартизиране на началната секция (корицата на сайта)

Секцията “герой” е забележима и визуално привлекателна секция, която се появява в горната част на началната страница на уебсайта. Обикновено тя включва голямо изображение или видеоклип, както и ясен призив за действие, ключови послания и други важни елементи. Ето някои причини, поради които наличието на секцияра може да подобри потребителското изживяване на всеки уебсайт:

·        Привличане на вниманието: Тази секция е първото нещо, което потребителите виждат, когато попаднат на уебсайт, и е от съществено значение да се направи добро първо впечатление. Използването на  визуално ангажиращо изображение или видеоклип, може да привлечете вниманието на потребителите и да ги насърчите да разгледат уебсайта по-обстойно.

·        Предаване на ключови послания: Предоставя възможност да се предаде на потребителите ключови послания и ценности още в самото начало. Като се заяви ясно какво представлява уебсайтът, може да се помогне на потребителите да разберат какво се предлага и как можете да им помогнете.

·        Ясен призив за действие: Задължително включва ясен призив за действие (CTA), като например “Пазарувай сега” или “Научи повече”. Това помага да насочим потребителите към действието, което искаме да предприемат, като по този начин се подобри ангажираността на уебсайта.

·        Визуална йерархия: Секцията с герои определя визуалната йерархия на уебсайта, като най-важните елементи се поставят на преден план и в центъра. Това помага на потребителите бързо и лесно да разберат за какво става дума във уебсайтът и къде могат да намерят необходимата им информация.

Като цяло секцията може да бъде ефективен инструмент за подобряване на потребителското изживяване. Като използваме визуално привлекателни елементи, ясни послания и силен призив за действие, може да привлечем вниманието на потребителите и да ги насочим към информацията или действието, което трябва да предприемат.

2.      Нов Модерен шрифт – Montserrat

Montserrat е многофункционален шрифт, който е подходящ за дизайн на уебсайтове. Ето защо точно този шрифт:

·        Четимост: Montserrat е много четлив шрифт, който се чете лесно дори при малки размери. Това го прави идеален избор за основен текст, заглавия и други текстови елементи.

·        Модерен и елегантен: Montserrat има модерен и елегантен дизайн с минималистичен стил, който е идеален за съвременни уебсайтове. Този шрифт добавя нотка на изтънченост и професионализъм, като го прави да изглежда полиран и изискан.

·        Широка гама от размери: Montserrat се предлага в широка гама от размери, от тънки до удебелени, което го прави изключително гъвкав. Това позволява да използваме един и същ шрифт в различни части на уебсайта, без да жертване на визуалния интерес или четливостта.

·        Наличен безплатно: Montserrat е безплатен шрифт, който може лесно да бъде изтеглен от различни източници онлайн. Това го прави достъпен вариант без да се прави компромис с качеството.

·        Лесен за съчетаване с други шрифтове: Montserrat е изключително съвместим с други шрифтове, което го прави лесен за използване в комбинация с други шрифтове на вашия уебсайт. Това позволява да се създаде цялостен дизайн, който работи добре в различните елементи на уебсайта.

В обобщение, Montserrat е изключително универсален шрифт, който предлага отлична четивност, модерен и елегантен дизайн, широка гама от размери, достъпност и съвместимост с други шрифтове.

3.       UX\UI дизайн

Такъв дизайн е оптимизиран за лесна навигация и усвояване на информацията, което улеснява клиентите да се ангажират със съдържанието. Освен това, модерният дизайн гарантира надеждността и авторитета на бизнеса, което може да повиши конверсиите и генерира допълнителен приход. Визуалната привлекателност и бързината на зареждане са също важни фактори, които могат да привлекат и задържат вниманието на потребителите. Оптимизирането за мобилни устройства и персонализацията на уебсайта може да увеличат ангажираността на потребителите, като ги насърчават да предприемат действия. Кръговата последователност на марката и ясните бутони за призив към действие допълнително подобряват потребителското изживяване и гарантират, че вашата марка е представена еднакво в целия уебсайт.

Неравномерно пространство между елементите на страницата
Еднакви размери празно пространство трябва да има около логическите блокове от съдържание. В противен случай страницата ще изглежда объркана и потребителите няма да обръщат еднакво внимание на всеки раздел. Пространства с различни ширини изглеждат неравномерни и създават впечатление, че фирмената информация е свързана със заглавната част, въпреки че всеки блок е еднакво важен. Еднаквите размери около заглавията и описанията помагат на логическите блокове да се възприемат по-лесно и да показват, че носят различна, но еднакво важна информация.

Прекалено малкото празно пространство

За да се избегне смесването на логическите и семантични части ще ги разделя и поставя голямо пространство (около 120 пиксела) между тях. Ако използвате малки празни пространства между различните блокове със съдържание, те като че ли се придърпват един към друг. Това претоварва страницата, объркващо е и не изглежда добре. Когато празното пространство е достатъчно голямо, разликата между тези два семантични и смислово разделени части от сайта е веднага видима. Това е много по-силно изявено и играе по-голяма роля, когато става дума за едностранични уеб сайтове (SPW).

Без цветни подложки на кратки логически блокове

Много дизайнери препоръчват да не се подчертават тесните елементи на страницата с цвят, просто не изглежда добре. Например, заглавията вече са добре маркирани, благодарение на техния размер и болдването на самия шрифт и отстоянията между текстовете и другите елементи.

По-лесно е потребителите да възприемат и асимилират информация, ако информацията е групирана в логически блокове. В момента е така но има прекалено много блокове.

Най- добре е да се използва цветен фон за целия блок, включително заглавието и текстовото съдържание. Заглавията, поставени на цветен фон, разбиват непрекъснатостта на страницата и приличат на отделни независими елементи. Както заглавието, така и свързаният текст споделят един и същ фон. Съвсем ясно показва, че принадлежат към един и същ логически набор.

Твърде много текст във вътрешни блогове

Когато в определена страница има няколко колони със съдържание и там има много текст, се чете трудно, защото посетителите на сайта трябва буквално на всяка втора, трета дума да прескочат от един ред на друг. Освен това просто не изглежда добре! Правилно би било да се намали броя на колоните и да се съкрати текстовото съдържание в тях. В противен случай никой няма да го прочете. Много текст под тесен блог е труден и неприятен за четене. Под тези смислови съдържателни откъси има съвсем малко текст и е лесен за четене и възприемане.

Затова, съдържанието от 1 блок съм го разтегнал в няколко и съм добавил снимки от учебници. По този начин съдържанието е приятно за четене и снимките отговарят на текстовете които потребителите виждат. Така страницата изглежда доста по-добре и служи за запознаване на потребителя с учебника.

 

Претрупано меню в хедъра

Хората посещават уебсайтове, за да намерят решения на проблемите си. Менюто трябва да помогнете на хората да се навигират в уеб сайта и да намерят това, от което се нуждаят, бързо и лесно. Затова, не трябва да претоварварваме с прекомерна информация менюто. Достатъчно е да има 5-7 елемента в менюто. За българската версия, меню носи твърде много информация, което прави навигацията в сайта по-трудна и не изглежда добре, затова имам идея как да се стилизира по- хармонично.

Използвани са прекалено много дизайнерски акценти

Дизайнерските акценти работят добре, когато има малко от тях. Много думи са отбелязани с удебелен шрифт, така че текстовото съдържание стой малко като непрегледно. Няколко маркировки привличат вниманието към себе си и не пречат на останалата част от текста. Малко редакция на блог статиите ще ги направи по-приятни за четене и ангажиращи.

 

Центриране на текст в дълга статия

Центрирането обикновено се прилага към заглавията и разни цитати, за да се различават от останалата част от текста. Центрираният дълъг текст е трудно да се чете и възприема.
Центрираният текст изглежда объркан и труден за четене, zатова подравнен вляво и дясно, е лесен за четене и приятен за окото.

Прекалено много центриран текст

Центрирането на текста на страницата работи добре когато има малко текст, в противен случай потребителите започват да се затрудняват да навигират ефективно. Затова ще включа блокове, които “крият” текстовото съдържание и след като се кликне на тях се показва цялото. Дългите центрирани текстове не са лесни за четене. Краткият центриран текст, изглежда добре на страницата.

Обобщение

В крайанта цена влизат съответните компоненти:

  • Изработка и поддръжка на Arhimedschool
  • Лицензи необходими за PDF учебниците
  • Оптимизирането на archi-math.com с новата тема
  • Оптимизирането на arhimedbg.com с новата тема
  • Преправяне на PDF учебниците с новата версия
  • Намаляване размера на PDF учебниците и тетрадките за американския, български сайт и математика плюс
  • Предложение за нов цялостен дизайн + прилагането му
  • Поддръжка за миналата година, за тази и за следващата (за 2022, 2023 и за 2024).
  • Работата на Яна Златанова (Програмистката която работи по функционалността с държавната поръчка)

Поддръжката за 1 година включва

Оферта

Контакти

Телефон

+ (359) 882 469 888

E-mail

me@DanielAleksandrov.eu

Facebook

Daniel Alexandrov

Instagram

Daniotox